2020. március 13., péntek

5 authortuber, akit ajánlok

Mi az az Authortube? Kik az authortuberek és az aspiring writerek? Miért szeretem őket, és miért éri meg nézni a videóikat?


Az Authortube azon youtuberek (authortuberek) közösségére vonatkozik, akik személyük szerint írók vagy szerzők, és erről szólnak a videóik is. Meglepően nagy és szerteágazó platformról van szó, számtalan, több kiadott könyvvel rendelkező íróval, és még több "aspiring writerrel". Utóbbi fogalmat magyarul úgy fordítanám, hogy "olyan ember, aki író akar lenni", vagy röviden csak "törekvő író" a google szerint.
Fontos megemlítenem, hogy mind az öt videós angolul gyártja tartalmait, de én részben Jenna videóin tanultam meg angolul, úgyhogy az egészen jó automatikus (angol) feliratok beállításával ez egy alapszintű angoltudással már nem jelent akadályt.

Na de akkor most csapjunk bele! Minden névre kattintva egy link elvisz az adott csatornára.

Őrá találtam rá először, egy teljesen random blog teljesen random posztjában. Jenna egy Californiai író, a műveit szerzői kiadásban adja ki. Főleg sci-fi és fantasy műfajban dolgozik, eddig két regénye jeleng meg, az Eve the Awakening és a dark fantasy Savior's Champion.
A videóit általában 5-10 pontra osztja. Készít videókat a saját "pet peeve-eiről", amiktől rögtön sikítva menekül egy adott könyvről, de csinál videókat a kedvenc trope-jairól is. Beszél világépítésről, karakterekről, vázlat-készítésről, motivációról, marketingről, béta-olvasókról... egy szóval mindenről. És persze a saját könyveit is minden videó végén ajánlja.
Hátrány lehet, hogy sokszor kemény és nyers nyelvezetet használ, ami az érzékenyebb hangulatú nézőket letörheti. Emellett sok videóját sponzorálja a Skillshare, ezért a legtöbb videó első másfél perce róluk szól.
Pozitívum viszont a sokféle téma, a (számomra nagynak tűnő) tapasztalatból szerzett tudás, illetve a maga stílusában nagyon motiváló. Főként platform-építés, bétázás, marketing, tehát nem pont írás-specifikus videóit szeretem.

Ha Jenna a tűz, Kate Cavanaugh a víz. Nagyon édes, nagyon nyugodt, nagyon pozitív kisugárzású lány, és a videóit is ez az életteli hangulat lengi körül. Ha megnyugvásra vagy háttérzajra van szükségem, akkor őt hallgatom.
Kate egy freelance author, tehát a könyveit még nem adta ki (de ha jól tudom, már folyamatban van egy), hanem megbízásra ír mindenfélét.
A legismertebbek talán az "I tried writing like..." kezdetű videói, amiben híres írók napi rutinjait csinálja végig, köztük van JKR, Stephen King, Neil Gaiman és sokan mások.
Emellett minden NaNoWriMo és Camp NaNo alatt aktív, előbbi alatt napi vlogokat tölt fel a haladásáról. Novemberben izgalmas és motiváló követni! Számomra különösen az egyedi munkarendje és haladási stílusa érdekes (egyszerre több művet ír, zero-draftingol, nem igazán használ vázlatot, ellentétben mondjuk Jennával.)
Ő nem tanácsokat ad, hanem főleg a saját kalandját, írói útját rögzíti, de az authortube közösségről és más hasonló témákról is beszél.

Őt relatíve ritkásabban nézem, pedig sokat lehet tőle tanulni. Shaelin főiskolán kreatív írást tanult (vagy hasonló helyen hasonlót, az amerikai iskolarendszer nekem magas), ezért nem csak gyakorlati, de iskolában elsajátított elméleti tudással is rendelkezik. Jennához hasonlóan már ő is publikált író, azt hiszem ő szintén a magán- vagy a szerzői kiadást választotta.
Készít videókat tippekről, a writing community-ról és a saját útjáról is, köztük writing vlogokat is csinál.
Stílusa kicsit szigorúbb, ez talán hozzászokást igényel, valamint a videói is rendszerint hosszúak (akár huszon-x percesek), ami felfogható pozitívan és negatívan is, én inkább az előbbire hajlok.

A csatornát Meg Latorre írónő viszi, aki korábban egy irodalmi ügynökségnél (amit én valami kiadóhoz hasonló formátumnak értelmezek) dolgozott literary agentként/irodalmi ügynökként, tehát sok tekintetben szakmabeli.
Jennához és Shaelinhez hasonlóan ő is ad tanácsokat írásról, tradicionális- és magán publikálásról (egy-egy ilyen videót amúgy Jenna is csinált), valamint a platform kiépítéséről is készít tartalmakat. Őtőle most sok mindent linkeltem, de e közül az öt közül talán őt ismerem a legkevésbé. Ennek ellenére kifejezetten ajánlom, csak az ő videói (amik akár negyven percesek is lehetnek) néha már nekem is hosszúak, ennek ellenére ha egy kifejezett téma érdekel, akkor ajánlom őt.

Természetesen őt sem hagyhattam ki. A készítője nem feltétlenül authortuber, de maga is publikált író, így ide számítottam. 
Ő az egyetlen videós a listán, aki animálja a videóit. Teljes iróniával adja elő "tanácsait", úgymint hogyan írj szerelmi szálakat, steampunkot, fantasyt, vagy hogyan fogadd a kritikát... Természetesen az ellenkezőjét mondja a valóban megfogadható, jó tanácsoknak, innen is a csatorna neve. A slusszpoént számomra az adja, hogy ezeket a terribilis tanácsokat sokszor látni a különböző szórakoztató regényekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése